Sağlık

Gün içinde oluşan ani baş dönmesi durumunda ne yapılmalı? Neden kafaları çeviriyoruz?

Kişinin veya çevresindeki nesnelerin dönüyormuş gibi hissetme hali olan baş dönmesi bazen yerde yatarken bazen ani bir şekilde bazen de kalıcı hale gelerek kendini gösterebilir. Çoğu zaman vertigo ile karıştırılabilir ancak baş dönmesi ve vertigo farklı anlamlara gelen diğer iki hastalıktır.

DURDUĞUMUZ YERDE NEDEN BAŞIMIZ DÖNER?

Tekrarlayan veya şiddetli bir şekilde kendini gösteren baş dönmesi, kişinin hayatını önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlıktır. Baş dönmesi genellikle aşağıdaki gibi aktiviteler sırasında ortaya çıkabilir:

  • hızla dönüyor,

  • Aniden oturmak veya ayağa kalkmak

  • Ağır eğitim için fiziksel aktiviteler.

Çoğu zaman insanlar baş dönmesine neyin sebep olduğunu anlayabilirler. Ancak bazı durumlarda kişinin baş dönmesinin altında yatan nedeni belirlemesi çok zordur ve önemli nedenlere dayanmaktadır. Onlardan bazıları:

  • Benign paroksismal pozisyonel vertigo: Kalsiyum karbonat parçacıklarının iç kulak kanallarında birikmesi sonucu oluşur. İç kulaktaki kanallar, vücudun konumu ve durumu hakkında beyne bilgi göndermekle görevlidir. Ancak kalsiyum karbonat biriktiren kanallar bu işlevi tam olarak yerine getiremezler. Sonuç olarak, beyin vücudun pozisyonunu ve pozisyonunu yanlış anlar.

  • Meniere Hastalığı : Hastalığın gelişimindeki sistem tam olarak aydınlatılamamış olsa da Meniere hastalığının iç kulak kanallarında sıvı birikmesi sonucu geliştiği düşünülmektedir. Bu hastalık aniden gelişebilir ve kişide kulak çınlaması ve işitme kaybının yanı sıra vertigo gibi semptomların gelişmesine yol açabilir.

  • labirentit   : İç kulak iltihabı. Labirentit, özellikle grip olmak üzere viral enfeksiyonlardan sonra gelişir. Antiviral ve antihistaminik tedaviler labirentitin başarılı bir şekilde güzelleşmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda kulakta oluşan hasar kalıcı olabilir.

  • Vestibüler Nörit : İç kulağın sonu olan vestibülokoklear sınırın iltihaplanması. Beyin ile iç kulak ortası arasındaki bağlantıyı sağlayan vestibülokoklear sınırın iltihaplanması ve şişmesi bu bağlantının bozulmasına yol açar. Vestibüler nöritte ani başlayan ciddi vertigo, stabilite sorunları ve mide bulantısı görülebilir.

  • Migren: Migren, başın bir tarafında zonklayıcı, vurucu ağrı ile karakterize kronik bir hastalıktır. Migren baş ağrıları tekrarlar. Migren hastaları atak sırasında baş dönmesi yaşayabilir. Bazı migren hastalarında atak öncesinde ‘aura’ adı verilen nörolojik belirtiler görülür. Aura, bir kişinin görme, konuşma ve motor kontrolündeki değişiklikleri veya sorunları içerir. Baş dönmesi de aurada görülen belirtilerden biridir. Aura belirtileri göstermeye başlayan migren hastaları baş ağrısının yakında başlayacağını anlarlar.

  • Düşük kan basıncı: Kan basıncında ani bir düşüş baş dönmesine neden olabilir. Ani oturma ve kalkma gibi durum değişiklikleri de tansiyonun ani düşmesine neden olabilir.

ANİ HEDİYELER NASIL GELİR?

Bazı baş dönmesi türleri re’sen olmasına rağmen, tedavi çoğunlukla baş dönmesine neden olan fokal hastalığı iyileştirmeyi amaçlar.

Farklı sağlık sorunlarından kaynaklanabilecek baş dönmesi aslında fokal hastalığın neden olduğu semptomatik bir bulgudur. Bu nedenle altta yatan hastalığın tespit edilmesi son derece önemlidir. Baş dönmesi kalp krizi veya inme gibi önemli bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa acil müdahale gerekebilir.

Susuzluk gibi bir nedene bağlı ise IV sıvılarla tedavi düzenlenebilir. Nefes darlığı gibi ek semptomların varlığında kişiye oksijen verilebilir. BPPV kaynaklı ise baş hareketleri ile baş dönmesi şikayeti giderilebilir.

haberderecik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu